Každý ČTVRTEK nový originální video recept pro radost Tento týden recept:  Pomazánka z kozího tvarohu ♥♥♥

Cejlonská skořice (pravá)

Cejlonská skořice

Nejkvalitnější a nejjemnější skořice Pravá Cejlonská (Cinammomum zeylonicum). Pochází a dováží se z jihozápadního Ceylonského pobřeží. Vyniká lehkostí a palčivě kořennou, přitom však nasládlou chutí. Prodává se v dvojnásobně svinutých, 3-10 dm dlouhých a asi 1 cm v průměru širokých trubicích, jejichž stěny jsou složeny z 8-10 tenkých, těsně k sobě přilehlých křehkých světle hnědých vrstev viz foto. V bio kvalitě se dováží také z Madagaskaru a Filipín.

Skořice obsahuje přírodní toxické látky kumarinu. Tento toxin používá skořice ke své obraně před škůdci. Kolik ho obsahuje? V Pravé Cejlonské skořici se pohybuje od 0,004 % a méně. Proto si ji můžete, zdraví jedinci, denně dopřát dle libosti.

V čem nám může skořice pomáhat?

  • svou vůní nám umí rozpohybovat naše smysly
  • prohřívá tělo
  • působí proti mnohým bakteriím
  • působí proti mnohým plísním
  • působí proti mnohým virům
  • působí jako prevence proti trombóze
  • dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky
  • zlepšuje trávení
  • podporuje metabolismus
  • pomáhá při nevolnosti
  • je prevencí proti nachlazení
  • podporuje funkci mozku
  • pomáhá při bolesti svalů a kloubů
  • snižuje projevy revmatismu
  • pomáhá snížit špatný cholesterol
  • mnohdy zmírní menstruační potíže
  • usměrňuje kašel
  • s medem působí antibioticky, celkově posiluje imunitní systém a zkrášluje celé tělo

Pozor! Buďte obezřetní při nákupu skořice

U nás se prodává běžně převážně skořice ze skořicovníku kassiového/čínského (Cinammonum cassia) jako mleté i celé koření v obchodech. Pochází z Číny či Vietnamu. Ta má oproti skořicovníku pravému poněkud užší listy se srstnatými řapíky. Skořice ze skořicovníku kassiového se jakostí skořici pravé nevyrovná, nať mnohem slaběji voní a zatrpkle chutná. Je samozřejmě také i levnější. Znáte ji v červenohnědých trubicích, na povrchu drsných - často ještě na vnějším povrchu se zbytky šedého korku - které mají mnohem silnější stěny a jsou jinak svinuty.

Ale v Čínské skořici může podíl kumarinu dosahovat až 5 %. A tady zbystřete hlavně vy, citliví jedinci, neb vám může i zdánlivě malé množství Čínské skořice způsobit nevolnost nebo bolesti hlavy. Při vyšších dávkách dokonce i krvácení, závratě a možná i způsobit karcinogenní problémy.

Díky tomuto zjištění a také díky nepoctivým obchodníkům, kteří přidávají do mleté skořice kůru, ze které byla vytažena jólivá skořicová silice, nebo rozemleté slupky, doporučuji si připlatit a kupovat pouze kvalitní bio skořici Pravou Cejlonskou.

Originální recepty s cejlonskou skořicí:

Další informace o cejlonské skořici a jejím použití: